Creatividata

Je kunt geen blog opslaan of artikel in de gedrukte media inkijken of het gaat over data. Best begrijpelijk dat opdrachtgevers willen weten waar hun boodschap, lees centjes, terecht komt en of het wel terechtkomt. Terecht.
De Googles en de Facebooks en nog zo wat Social Media varen er best bij.
Het geeft ons velen inzichten ook al zijn die data gekleurd door niet te checken media dat zijn data op haar eigen manier interpreteert.
De communicatie en marketing profs komen er verder mee. Prima.
Ik zie er veel voordelen in. We komen als communicatiemensen dichter bij de Consumens te staan. Via track en tracé kunnen we onze campagnes en hun impact behoorlijk goed volgen. Maar . . één ding weten we niet echt? Werkt het zoals we willen dat het werkt. Ontstaat er sympathie of nog beter een binding met het merk. Natuurlijk zeggen verkoopcijfers wat maar dat gebeurde met de oude media ook. Een advertentie of een commercial met een aantrekkelijke aanbieding werkte ook. Nou zit het pijnpuntje bij de jongeren die niet of nauwelijks nog oude media consumeren. Zij zijn online behoorlijk te volgen. Maar dat is maar één doelgroep. Een niet onbelangrijke overigens. De ouderen die snel in meerderheid toenemen zijn een stuk minder online te volgen. Hoewel ook zij het online shoppen hebben ontdekt. Maar goed dat is allemaal over data. De aloude discussie laait weer op. Vertelt het merk wel zijn verhaal goed? Heeft het een relevante aanbieding of boodschap die op de juiste plek op het juiste moment bij de juiste mensen terechtkomt op de juiste manier met het juiste gevoel. Ah, . . gevoel.
En toen las ik dit stukje van David Sable over data en communicatie, ja over mond tot mond reclame, on of off line. Als verkondiger van de creatieve boodschap kon ik het niet laten liggen.

We are lucky to live in a time where data and its layers of intersection with technology empower us to do smarter, better work. But in the end, all the information we gather is for naught if we aren’t telling a story so great that it is begging to be shared. There is no substitute for the human heart and imagination. And that is what we hope to show”.

Trouwens ik geloof ook in data maar wel met de juiste creatieve vertaling. Creatividata dus. Boodschappen die binden en verbinden waar gevoel en verbeelding een belangrijke rol spelen.

 

Joop de Boers

13-08 Creative Concepts